Daglegdags

Endelig ser eg kvitt!!!

Snøkanontest i Geilo FjellandsbyOj, som det kribler i kroppen når eg ser bortover mot Kikut i dag. Dei kjører test på snøkanonanlegget og det vekker gode minner! Samtidig som det minner meg om at det ikkje er lenge til me får besøk av far sjølv; Kong Vinter. Leggut eit bilde, som blir litt lokkemat for alle skiglade!

Dette er din høst!

I kjelleren står det nylaget bringebærsyltetøy. Blåbær skal plukkes, og så fort mine venner i Hardanger tar turen til Norsk Matgelde, så skal jeg også lage eplesyltetøy. Jeg digger å lage syltetøy. For meg så er det å lage syltetøy, starten på en lang og innholdsrik høst. Og hva er vel bedre enn å rusle ned i kjelleren å ta opp et glass fylt med smak av sommer og høst? På den måten varer sommeren lengre for meg. Dette er Høve Støtt, fra høyre: Vanja, Tove, Kenneth og Pål

Kanskje du og ditt firma skulle ta turen til fjelle akkurat nå? For å kapsle inn, sylte, konservere og ta vare på de gode stundene? Slik at dere i løpet av vinteren, når dere kjenner behov for det, kan ta frem bilden fra breturen, Dølaleiken eller se på polaroidbildene fra Fotojakten?

Her oppe på fjellet er det i alle fall plass til dere! OM det er en helg, eller ukedager spiller ingen rolle. Vi i Høve Støtt as er alltid klar til å ta vare på dere, og skape minneverdige opplevelser.

Ha en god dag!

2 x Dølaleik og Fyritalsmann på Golsfjellet

Dagen i dag, er ein normalt travel laurdag. Me har hatt 2 x Dølaleik og Fyritalsmann-oppdrag på Golsfjellet.  Kenneth og Vanja arrangerte Dølaleik for gjester på Bardøla Høyfjellshotell, og sjølv har eg vore på mitt yndlingssted på Geilo, Geilojordet, og arrangert Dølaleik for ein sprek 80 års jubilant med familie. Frisk vind og strålande solskinn. Det er slik dagar som gir mykje til meg! Å sjå menneske storkose seg og få utfordringer gjennom ulike øvelser i klassisk Dølaleik, ja, det er skikkelig moro.

Tilbakemeldingene i dag er svært gode. Så det skulle vel tilsi at vi er i rute, og kan ta i mot enda fleire haustgjester på fjellet. Hjertelig velkommen!

I går var det hjemmekamp på Progressive Field!

Det synet vi hadde fra flyet under innflygning til Cleveland Oiho i går, var helt nytt for ein liten Halling. Den enorme stadion til Cleveland Indians, imponerte stort med sine lyskaster og sin enorme bygningsmasse. Sikkert ikkje det størstei USA, men stor nok for meg. Renaissance Cleveland Hotel er også bra. På et rom i 14 etasje (nest øverst!) har eg god utsikt og egen club avdeling. Med egen kokk 24 timer i døgnet, vaskeri, skopussherremann, aviser fra alle se Amerikanske stater, bemannet informasjonsdisk, ladestasjon til iPod og en vidunderlig atmosefære. Det er vel i Amerika service vart funnet opp...

Og nå er jeg altså her på kurs, for å lære kva som er det neste. Opplevelsessamfunnet er definert, og no er det altså videre teorier og tanker rundt det som kommer i framtiden. Hva er det vi mennekser setter høyest og er villige til å bruke mest penger på i fremtiden? Det er det vi skal diskutere og kurses i her i Cleveland Oiho de neste dagene.

Nå, i ettermiddag, skal jeg bort på på Rock & Roll Hall of Fame, der det nå er Bruce Springsteen som har utstilling. Hans liv som musiker og så videre. Eg kjenner fleire som kunne tenkt seg dit. Eg skal i dag!

20 tuneller. 20 år. 20 km lang.

Flåmsbana er en av verdens bratteste jernbanestrekninger på normalspor. Nesten 80 prosent av strekningen ligger i 55‰ stigning, det vil si en stigning på en meter på 18. Vendetunnelen som går i spiral inn og ut av fjellet er et bevis på den mest dristige og kyndige ingeniørkunst i norsk jernbanehistorie.

Nærøyfjorden baklengs...

Er på jobb medgruppe i dag, og skal guide Hol, Aurland, Gudvangen, Flåm, Flåmsbana og opp til Myrdal. Bestemte meg for å ta turen baklengs i dag, for å få ein ny dimmensjon av fjorden... Nærøyfjorden skuffer aldri. Nærøyfjorden er en fjord i Aurland kommune i Sogn og Fjordane. Nærøyfjorden er omkring 19 kilometer lang og utgjør en arm av Aurlandsfjorden som igjen er en arm av Sognefjorden. Nærøyfjorden strekker til det lille stedet Gudvangen.

Bakka er en liten bygd som ligger på den ene sida av Nærøyfjorden, like ved Gudvangen. Man finner også den fraflyttete bygda Dyrdal og gården Styvi i Nærøyfjorden. Vaflene smaker forøvrig aldeles fortreffelig med hjemmelaget, nyrørte bringebær!

Fjorden er en smal fjord, og et sted bare 250 meter bred, mens fjellene i området strekker seg hele 1800 meter over havflaten. 14. juli 2005 ble Nærøyfjorden innskrevet på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder. Nærøyfjorden verdenshavpark er ett av pilotprosjektene i Verdiskapningsprosjektet til Riksantikvaren.

Det finnes også muligeter for å oppleve fjorden med RIB og Kjakakk. Jeg anbefaler kajakk. Og vafler.

Sognefjorden: 1308 meter på det djupaste, 206 km total lengde...

På jobb i Nærøyfjorden

Isveggen er klar.

På HUGin skjer det stadig utvidelser, forbedringer og komplementerende tiltak for alle besøkende. Nå er vi ferdige med klatreveggen inne på HUGin. Kenneth måtte også prøve veggen i dag!

En liten, men aritg vegg som skal brukes som "PhotoPoint". Altså at de yngste gjestene våre kan bli fotografert når de henger i isveggen inne på HUGin.

Velkommen innom på kaffe og visning av vegg.

Første ungdom i veggen på HUGin

Sara, Sofie og Sigurd.

Sara, Sofie og Sigurd er på plass på HUGin. Våre adopterte nederlandske tandemsykler. Aukje som har jobbet for oss i 6 måneder, har som avslutningsprosjekt, dekorert opp syklene våre. Detaljene er på plass...

Sara, Sofie og Sigurd skal være utleiesykler på HUGin. Vi skal også etter hvert, ha TandemSafari i Geilo snetrum. Olav og jeg var ute og prøvesyklet med Sara i dag, og det går virkelig unna! Syklene er kjøpt i fra Nederland og sendt oss via tog, båt og bil. Nå er de endelig klar til tjeneste i sine nye idylliske omgivelser på fjellet.

"Tandemsykling er ikke for pyser, men du verden så moro"

Tandemsykler til Høve Støtt

Japanesera på HUGin!

Slik kan det sjå ut då japanesera og andre sko vente på toget på Geilo Stasjon. Dette er under vår markise ein tidleg morgon før toget til Myrdal /Flåm. Det er artig å sjå koss dei oppfører seg rundt sparkstøttingen som står utanfor.... he he! Skulle likt å visst kor mange biletu som blir tikji tå den i løpet av sumaren! Hjå uss får alle låne stol eller anna å sita på...

Japansk fotosession på sparkstøtting

Måndag med normal sumartemperatur

Fyrst og fremst! Stor og all mulig respekt til alle deltagere i Geilo 24. Bjørn med 23 runder, Tore med 25 runder. Håjkon med 35 og Bardøla Racing Team med 53 runder... ufattelig at dere orker og har hodet til dette. Grattis! Det kan vel hende at noen er ekstra sør i fue i dag, men det er vel verdt det tenker jeg! Her er det mandag! Med fokus på sommer og trafikk på Geilo stasjon. Det er også litt deilig å kjenne at det er normal temperatur ute. Da beveger jo også turisten seg litt mer. Og det gleder vi oss til.

Kenneth henger i veggen i dag, Vanja er på HUGin og Tove tar grep og organiserer rundt Gjestebod til Fjells. Som nærmer seg veldig.

HUGin utvider....

Trange tider og negative tanker om reiselivet i grisgrente strøk? Vel, då kan du egentlig fortsette og lese. Me har nå vært på plass på Geilo Stasjon i litt under en måned. OG nå vil me utvide. Men, aller først skal de siste detaljene på plass, her inne på HUGin. I dag har Expert Geilo levert HP Touchscreen. 24 tommer stor og med et så skarp bilde, at til og med kabal ble morsomt å legge... Du har vel ikkje gløynt den gode gamle kabalen? Våre nettsider, www.hovestott.no blir heilt utruleg bra på denne skjermen, mykje takket være interaksjonsgraden på nettstedet Kom innom for å sjå. Heilt rått!

Me har også sett på klatreveggen i dag. Isklatrevegg inne på HUGin, har sidan dag 1 vore ein del av planen. No skal Stein Erik hjelpe uss med dette. Det trur eg blir meget bra!

Ellers edr det bra trøkk i kaffemaskinen og det er fremdeles Kvikk Lunsj til alle som kjem innom!

1937 var eit gøtt molteår!

Ja, for tenk! Det har tante Betsy fra Trondheim nettopp fortalt meg. Eg er på guide-oppdrag sammen med ei gruppe pensjonister fra Trondheim i dag. Under lunsjen, kunne tante Betsy fortelle med at 1937 var eit veldig godt molteår. Mykje bedre enn det gode året i 1953. Tante Betsy er ei sprek dame som fyller 91 den 27. juli. Det prates mye om gamle dager, under slike lunsjer. En av de store utfordringene i dag, var at venninnen til Tante Betsy nettopp hadde vært hos tannlegen, og at grønnsakene derfor var ALT for lite kokt. Eidfjord, ein måndag i juni

I Eidfjord har vi sett filmen, spist god lunsj hos Siv og er nå på vei til Kjeåsen. Oppe der som ingen trudde at nokon kunne bu... Full buss. 670 cm akselavstand... vi gleder oss!

Ha ein fortyllende dag så lenge!

Gratulerer Ål. Gratulerer Geilo!

Hatten er tatt av og dei fleste gjestene som kom for folkemusikk har reist. Og eg antar at alle era fornøgd med dagene på Ål og Geilo. Og makan te arrangement! Ei utruleg organisering av friviliige, konkuranser, konserter og matservering. Mitt spørsmål er; burde dette arrangeres fast på Geilo, i samarbeid med Ål? Arrangementet er for fyrste gong arrangert i denne formen. Der Landskappleiken og Landsfestivalen for gammelsdansmusikk er slått sammen. 1750 påmeldte utøvere. Nærmare 7000 besøkende totalt under NM i Folkemusikk. I følge folk som har vøri med i årekker, er dette ein stor suksess. Nokre få gråhåra konservative, og snart konsveverte, har sjølsagt klaga si naud. Eg håper ikkje desse blir høyrt. Eg håper denne formen har kommet for å bli. I alle fall om nokre få år.

For no skal Landskappleiken  til Voss neste sumar. Det blir bra. Vossingen kan arrangement. Fyst ei viku med ekstremsport. Så ei veke med ekstremmusikk...

Men i alle fall! Gratulere til alle som vant gull i NM! Til Øystein Rudi, min gode venn! Fantastsik! Og til Ulf Arne. Som tok heim seieren i lausdans, og sammen med Ingunn Stræte Lie i dans Hardingfele. Til og med i klassen torader, var Uffe i finalen! Heilt utruelg imponerande. Og gratulerer til Haugerud & Co som vant gruppespel. Til denne unge Golingen som vant torader junior, og denne unge jenta som vant sang junior. Eg har ikkje navn på alle, men gratulerer i alle fall.

Eg har eit forslag: Legg NM i Folkemusikk, annan kvart år til Geilo. La andre mindre destinasjoner arrangere kappleik og landsfestival annan kvart år. Det er ingen andre enn Geilo / Ål, som kan arrangere dette arrangementet, i samme stil! Gratulerer Ål! Gratulerer Geilo!

Gjestene kommer!

På Hugin er det merkbart at det er folk som har tatt seg turen til fjells. Opplevelsene står i sentrum for mange, og i dag har vi leid ut lavvoer, vist veien til tyskere, snakket med Nederlandere som trodde de var på Finse og ellers hatt en del drosjekusker på besøk! Kaffe er servert, og HUGin er en hyggelig plass å være. Håper du også tar turen innom når du ankommer Geilo med toget!

NM i Folkemusikk er i gang

Det krys av folk på Geilo! Det er NM i Folkemusikk. 700 frivillige, over 1700 utøvere. Ål og Geilo har ei stor og solrik utfordring foran seg. På nettsidene til NM i Folkemusikk kan vi lese dette: Som eit supplement til Landskappleiken har Landslaget for Spelemenn arrangert Landsfestivalen i gammaldansmusikk sida 1986. Båe arrangementa har hatt stor oppslutning. I 2009 vil desse to arrangementa bli slått saman, som eit prøveprosjekt. Me får dermed ein Norgesmeisterskap i Folkemusikk i Hallingdal. Ål spel- og dansarlag og Geilo Spelemannslag er tildelt arrangementet. Dette blir Norges største og leiande tevling og presentasjon av norsk folkemusikk. Det blir tevling i solo og samspel, song og ulike instrument, samt dans. Det blir både elite og breidde.

Det heile startar med ein stor utandørs dansefest i Ål folkepark, og med tevling i open klasse. Onsdag fortsett tevlingane, som då vil gå føre seg på Geilo. Det blir kvalifiseringar på dagtid og finalar om kvelden. Det blir høve til å danse kvar kveld, til landets beste spelemenn. Sundag blir det fyrst folkemusikkmesse i Ål kyrkje før Meisterkonserten på Geilo rundar av det heile.

Arrangørane ser i spenning fram til denne nyskapinga og vil gjera sitt yttarste for at både deltakarar og publikum skal trivast desse midtsommardøgna i øvre Hallingdal. Me ønskjer alle velkomne til NM i Folkemusikk 23.-28. juni 2009!

Oslo i dag, ei lita stund i alle fall...

Det er klart for Oslo by. Eg skal gjera ein liten jobb i radiostudio. Stemmelegging på ein eller annan snutt som skal spelast på radio. Slik "komersøl", reklame altså. MEn, alle fyrst er det frokost på Thon Hotel Opera. Sammen med japanesera, kinesera og spanjakka! Eg legg biletu ut frå radiojobben om nokre timar. Dessuten, kjem det ei lita reportasje frå Rjukan. Spennende dagar på Rjukan!

Opprydding i gamle bilete!

Sterke karer på Kløkk! Foto: Jan Robert Wick Eg er heldig! Kan du tenkje deg!? I heile min oppvekst har det vore folk rundt meg som har knipsa og tikji biletu. I tide, ja, og til og med i utide! Det virka i alle fall slik. Mamma hadde alltid apperatet med. Og det vart knipsa i eit banka kjør. Jan Robert hadde apparatet med. Han også tok biletu på tidspunkt som virka litt forstyrrande og oppbrytande akkurat då. For 25 år sidan. Men, i dag! I dag er eg lykkeleg for at mine kamerater og eg stoppa opp akkurat lengje nok til at det vart noko av bilete.

Dei siste dagane har eg rydda opp i gamle bilete. For ein skatt. For meg! Ja, kanskje det også er noko der for deg? Her kjem i alle fall ein smakebit. Resten kans du sjå ved å søke etter Medhusguten på www.flickr.com

He ein strålande dag så lenge!

Spel, Bjella! Spel!

Like før hlelga va eg på jobb for Hallingplast nere i Kleivi Næringspark. Hallingplast feirer nemleg 40 års jubileum i år. I forbindelse med dette, var det laga te ei faglig samling i den gamle produksjonshallen. Med flotte foredrag og god underholding. Og mat! Fantastisk Hallingtapas i fra Geilomat / Bardøla Høyfjellhotell. Maten smakte utsøkt, men det som imponerte meg aller mest, blant faglig innhold og herlig mat, var likevel underholdningen. Stein Torleif Bjella. Har du ikkje høyrt om mannen, så er dette altså ein stille, smart, lur og vidunderlig type i frå Øvre Ål. Ein karakter som er det fordi han tek seg tid til å være seg sjølv. Stein Torleif har skrivi låter i mange år, og nokon kjenner kanskje til hans forrige prosjekt, som heitte Tolv Volt. Det også er stein-tøft!

Stein Torleif Bjella, fungerer også veldig bra aleine. Heilt aleine. På klubbscena, på plate eller på visekonsert. Aller helst skulle han ha vore i di eiga stue. Og spelt. For han gjer det så inderlig godt.

Under 40 års markeringa til Hallingplast kom ham med Kreken på bass og ein byfant på gitar. Herlige fyrer begge to. Stein Torleif kom med seg sjølv, gitaren og sine sjølvskrevne låter. Det er ikkje rart at Kjartan i Dum Dum, har sansen for det Stein Torleif gjer. Og Kjartan kan si ko han vil om ko som helst innanfor norsk musikk. Eg meiner. Han har jo laga det som er aller, aller best! For meg er det Dum Dum mystikk i det Stein Torleif leverer. Berre litt høfligare. Litt roligare. Litt meir jordnært. Slik det ofte kan framstå i Øvre Ål. Rolig og jordnært.

Gå på butikken. Spør etter CD`n Heidersmenn

Stein Torleif Bjella med band

Den vil du like. Spel skiva i lag med stillet i heimen. Eit glass portvin kanskje? Vær forberedt på at dette tek litt tid. For du vil heilt sikkert spele skiva ei gøng te.