Oppmuntringselementer

Vesterålen. Smak på det. Kjenn ei gøng te. Ko e det som røre seg inni deg no? Vesterålen. Andøya. Ko tenkje du, no? Har du høyrt om alle opplevelsene som finnes på Norges 10. største øy? Tenkte meg det...

Haill Kallen og hans fru pådrog sæ et kraftig rygghaill hver da de skulle løfte den nyinnkjøpte massasjebenken inn i stua.

                                                                       Ole Petter Bergland

Diktet er henta i frå ei bok som nettopp har kommi ut. Boka heitter "Elementer - en antologi". Eg kjøpte boka.

Nok ei gøng har eg opplevd nokon som kjem til å bety noko for meg i livet mitt. Og eg vil jo so veldig gjedne at også du skal få oppleve ting som betyr ein forskjell i livet ditt. For du skal heilt sikkert ut på reise i den nærmaste tida. Dei felsta skal jo det. So tenkjer eg. Skulle ikkji du og dine tikji turen opp til Vesterålen? Oppleve råskap, vertskap og villskap på ekte vis? Uten at det kryr med andre som tek oppmerksomheita i frå deg og din opplevelse. Vesterålen står fram som den "litt gløymte" samlingen med perler som altså ligg like ved det kanskje meir kjente Lofoten. Lofoten har vøri flinke. Og takk for det. Men, Vesterålen er noko anna. Noko litt meir personlig, urørt og skjørt... Kulturell rikom og natur mangler det i alle fall ikkji på. I landet vårt altså.

Vesterålen. Fotot: Roy Samuelsen

Det greip meg i alle fall. Eg har framleis steinen i frå Andøya i lomma, og minnes dei fagre ord av Petter Dass som eg høyrte for fyrste gong. Den Samiske kulturen fekk eg også eit grundigere innblikk i. Og så "folkan"! "Folkan" i Vesterålen e suverene. Og litt beskjedne. Den beskjedenheten håper eg tiner og smelter med våryra denne våren. Det er ingen grunn til å være beskjeden når du har noko av det flottaste Norge har å by på, rundt deg i 360 grader. I min bevistheit sit det mange trivelege folk i frå Vesterålen og minner meg om og på ting i tida framover... For meg er det også meget vanseklig å forstå kvifor så få har satsa på miljøsertifiseringer og bærekraftig reiseliv. Nordland fylke har 2 stk godkjente Norsk Økoturisme bedrifter. Det er bra. Det er det samme antallet som i min heimkommune. Kvifor er det slik trur du?

Hadde eg vøri i dine sko, hadde eg sett på mulighetene for å oppleve Vesterålen. Kanskje Hurtigruten er reisemåten til og fra? God tur!